Bir üniversite öğrencisi neden BlaBlaCar kullanır?

Bir üniversite öğrencisi neden BlaBlaCar kullanır?

Öğrenci üyelerimizden Muratcan, BlaBlaCar’ı neden tercih ettiğini anlatıyor.

Muratcan_Profile

Muratcan Kütahya’da yaşıyor, aslen Ankaralı. Dumlupınar Üniversitesi’nde beden eğitimi bölümü 4. sınıf öğrencisi. Kendisi uzun yıllar Erkekler 2. Liginde basketbol oynarken Türkiye’nin dört bir yanını dolaşma fırsatı bulmuş. Şu an profesyonel basketbolu bırakmasına rağmen üniversite öğrencisi olarak yolculuğa devam ediyor. “Bir üniversite öğrencisi neden BlaBlaCar kullanır?” Muratcan’dan dinleyelim.

Bize BlaBlaCar’la yaptığın ilk yolculuk paylaşımını anlatır mısın?


Aşağı yukarı 3 ay kadar önceydi. Kız arkadaşımın yanına, Antalya’ya gidiyordum. BlaBlaCar’ın uygulamasını Google Play’de görüp indirmiştim telefonuma. İlk kez Kütahya-Antalya arası yolculuk ilanı verdim ve Yaşar diye bir arkadaş aradı. Daha önce yolculuğumu paylaşmadığım için biraz çekiniyordum fakat telefonda görüştükten sonra kendisini daha iyi tanıdım ve onun da bizim üniversitede öğrenci olduğunu öğrendim. Yolculuk günü kampüste buluşup arabamla Antalya’ya doğru yola çıktık. Kendisi kafa dengi, eğlenceli bir arkadaştı.

Yolculuk paylaşımını neden seviyorsun?

Birçok öğrenci okul için şehir değiştirmek zorunda kalıyor, o sebeple de uzun mesafeli yolculukluklar hem sık oluyor hem de zorunluluk haline geliyor. Ben de üniversite için Kütahya’ya geldim, o yüzden üniversite öğrencileri için yolculuk yapmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum ve BlaBlaCar’ın üniversite öğrencileri adına çok yararlı bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Bir üniversite öğrencisi, sadece ailesini ziyaret etmek için şehir dışına çıkmak istediğinde bile ciddi bir bütçe ayırması gerekiyor. Haliyle üniversite öğrencileri için çok hesaplı bir seçenek.

Bunun yanında sürücü olarak uzun yolda yalnız başına seyahat etmek çok zor. 3 saatlik yol bile insana 5-6 saat gibi geliyor. O yüzden yolculuğu birileriyle paylaşmak, sohbet etmek yolu kısaltıyor ve daha zevkli hale getiriyor diyebilirim.

Bir de emniyet unsuru var. Uzun yola tek başına çıktığında her zaman uyuklama, uyuya kalma ihtimalin var. Yanında biri olduğu zaman muhabbet ediyorsun. Hele ki yolculuğu paylaştığın kişiyle ilk defa tanışıyorsan daha özenli ve konsantre olmuş şekilde kullanıyorsun arabayı.

Bugüne kadar yolculuğunu kaç kere paylaştın?

BlaBlaCar Türkiye’de faaliyete geçtiğinden beri 10 kereden fazla kullandım. Artık ailemi veya kız arkadaşımı ziyaret edeceğim zaman direkt yolculuk ilanımı veriyorum.

Yolculuklarından aklında kalan, bizimle paylaşmak istediğin bir hikaye var mı?


Geçenlerde Resul diye bir arkadaşla yolculuğumuzu paylaştık. Kendisi İstanbul’da üniversite öğrencisiymiş, gezmek istediği şehirlere BlaBlaCar’la gidiyormuş. Söylediğine göre şöyle bir rotası varmış; İstanbul-Antalya-Kütahya-Eskişehir-Ankara tekrar Antalya ve sonunda yine İstanbul’a dönecekmiş. Biz bu rotanın Antalya-Kütahya kısmında tanıştık. Yolculuk planını ilk duyduğumda baya enteresan gelmişti.

Daha önce kullanmamış insanlara BlaBlaCar’ı tavsiye ediyor musun?

Ben çevremdeki çoğu kişiye BlaBlaCar’ı ve yolculuk paylaşımının ne olduğunu anlatıyorum. Kütahya’da beraber yaşadığım iki ev arkadaşım var, artık sayemde ikisi de kullanıyor. Yine geçenlerde üniversitedeki hocalarımdan bir tanesine tavsiye ettim. Kendisinin ailesi Sakarya’da yaşıyor. Her hafta arabasıyla onları görmeye gidiyor. Ben BlaBlaCar’ı anlatmadan önce tek başına seyahat ediyordu, artık o da paylaşıyor yolculuğunu. Zaten sistemin ne olduğunu anlayan ve kullanan kişilerde BlaBlaCar’ın alışkanlık haline geldiğini görüyorum.

Yolculuk paylaşımının geleceği ile ilgili ne düşünüyorsun?

Şu an gördüğüm kadarıyla ağırlıklı olarak üniversite öğrencileri kullanıyor bu sistemi. Her yenilikte olduğu gibi genç nesilin burada da önderlik edeceğini düşünüyorum. İnsanlar BlaBlaCar’ı tanıdıkça sisteme dahil olmaya başlayacaklar ve kısa süre içinde BlaBlaCar’ın çok daha fazla gelişeceğini düşünüyorum. Zaten Türkiye açısından konuşursak, dünyanın en pahalı benzinlerinden birinin kullanıldığı bir ülkede olması gereken de bu. Ayrıca uzun vadede gündelik hayatımızın bir parçası olacak bence. Şu an bu sistemi kullanan üniversite öğrencileri 40 yaşına geldikleri zaman, neden kullanmasınlar? Ben şahsen kullanırım. Bir sonraki nesil de bunu görerek yetişecek ve paylaşmayı öğrenecek.

Bir kelimeyle BlaBlaCar’ı anlatmanı istesek, hangi kelimeyi kullanırdın?

Tabii ki, “paylaşmak”.

Sen de Muratcan gibi harika yolculuklar yapmak istersen,

Yolculuk ilanı ver ya da Yolculuk ara

Find out more about

Üye portreleri

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride