Yolculuk paylaşımı nedir ve nasıl yapılır?

Yolculuk paylaşımı nedir ve nasıl yapılır?

En yeni ulaşım yöntemlerinden biri olan yolculuk paylaşımı ile ilgili en çok merak edilenleri cevapladık.

Geçtiğimiz 10 yılda, BlaBlaCar yolculuk paylaşımında öncü platformlardan biri oldu. Her gün verilen on binlerce yolculuk ilanıyla, özellikle şehirler arası ulaşımda, yolculuk paylaşımı popüler ulaşım yöntemlerinden biri haline geldi. Peki yolculuk paylaşımı tam olarak nedir? İşte bilmen gerekenler:

Yolculuk paylaşımı ne demektir?

Aynı arabada, bir yolculuğu diğer yolcularla paylaşma deneyimine yolculuk paylaşımı denmektedir. Aslında, başka bir şehre gitmek üzere arkadaşlarınla aynı arabayı paylaşarak yolculuk yapmak da yolculuk paylaşımıdır. BlaBlaCar’da bunu bir adım öteye taşıyarak, aracında boş koltuklarıyla yolculuk yapan sürücülerle aynı yöne giden yolcuları buluşturuyoruz.

yolculuk paylaşımı nedir?

Yolculuk paylaşımı nasıl yapılır?

Yolculuk paylaşımı dünyasında iki tip üye vardır: sürücüler ve yolcular. Aracında boş koltuklarıyla seyahat eden sürücü ve başka bir şehre gitmek üzere arabaya ihtiyacı olan yolcu. Aracında boş koltukları olan bir sürücüysen yol masraflarını paylaşmak üzere BlaBlaCar’da yolculuk ilanı verebilirsin. Yolcuysan, web sitemizde ya da mobil uygulamamızda gitmek istediğin yer için sürücüler tarafından verilmiş yolculuk ilanlarına bakabilirsin.

Kullanımı çok kolay olan BlaBlaCar’da yolcu olarak, yolculuğunu paylaşmak istediğin sürücüyü tercih ettikten sonra koltuğunu online olarak rezerve edebilir ve istersen yolculuk öncesinde sürücüye mesaj atabilirsin. Koltuk başına düşen masraf katkı payını sürücüye nakit olarak araç içinde ödersin.

Yolculuk paylaşımının faydaları nelerdir?

Yolculuk paylaşımı; yol masraflarının paylaşılarak azaltılmasını sağlar, sürdürülebilir ulaşım imkanı sunar ve sosyalleşme olanağı tanır. Yolculuk paylaşımı sayesinde sadece sürücüler masraflarını azaltmaz, yolcular da diğer ulaşım alternatiflerine göre daha hesaplı yolculuk yapma fırsatı bulur. Aynı zamanda hava kirliliği ve trafik sıkışıklığının azaltılmasına katkıda bulunmuş olursun.

Ve tabiki eğlenirsin! BlaBlaCar ile yolculuklarını paylaşan üyelerimiz yeni insanlarla tanışmaktan ve yolculuk boyunca sohbet etmekten keyif alırlar.

Yolculuk paylaşımı

Araç paylaşımı ile yolculuk paylaşımı arasındaki fark nedir?

Araç paylaşımı (carpooling) yolculuk paylaşımına benzer şekilde aynı okula ya da işe giden arkadaşların aynı arabayı paylaşarak ulaşımlarını sağladıkları modeli tanımlamak için kullanılmaktadır. Genellikle, sürücü ve yolcunun düzenli olarak birbirlerini gördüğü, hem dönüşümlü olarak araba kullandıkları hem de masraflarını paylaştıkları modeldir.

Araç paylaşımı ve yolculuk paylaşımı, şehir içinde hizmet veren ve taksi türü talep üzerine gelen araç çağırma modelinden tamamen farklıdır. Bu modelde sürücü, A noktasından B noktasına yolcunun talebi üzerine gelir. Araç çağırma modelinde sürücüler bu işi profesyonel olarak yaparlar, yolculuk paylaşımında ise sürücüler halihazırda planladıkları yolculukları yapar ve yol masraflarını paylaşırlar.

Yolculuk paylaşımının geleceği nasıl olacak?

Yıllar önce, arabana bir yabancıyı davet etmek çok da cazip bir fikir olmayabilir. Tanımadığın birinin arabasında birkaç saat yolculuk yapmak alışılmışın dışında oldukça yabancı bir kavramdı. Ancak BlaBlaCar’ın kuruluşundan bu yana geçen 10 yılda, hem topluluğumuzun hem de topluluğumuzdaki güven kavramının her geçen gün büyüdüğünü gördük. Günümüzde yolculuk paylaşımı dünyanın birçok ülkesinde tercih edilen popüler ulaşım yöntemlerinden biri haline geldi. Bugün, BlaBlaCar 22 ülkede 35 milyon üyeye sahip ve şehirler arası yolculuklarda aynı yöne giden sürücüleri ve yolcuları buluşturmaya devam ediyor.

Sen de bu topluluğun bir parçası olabilir, sürücü ya da yolcu olarak yolculuklarını paylaşabilirsin!

Yolculuk ilanı ver ya da Yolculuk ara

Find out more about

Seyahatin yeni yolu

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride